Kapittel 5

Brochmanns bøker

 

Fra en kvinne i Haugesund kommer en kort og fyndig melding:

 

Vedr. intervju om deg i ”Vårt Land” 17-9. Interessant nok, men jeg tror du finner svar på dine spørsmål når du med åpent sinn leser Bertram Dybwad Brochmanns bøker om ”nyorienteringen” (helheten).

            Lykke til.

 

             Jeg har hørt om Dybwad Brochmann, og hans ideologiske følgesvenner brochmannianerne, men det er lenge siden, det er fjernt.

 

            Pliktskyldigst blar jeg opp i Store Norske leksikon og leser om mannen som var født i Solør og levde fra 1881 til 1956. Han var gartner og forretningsmann, men brøt etter 1. verdenskrig over tvert med næringslivet for å bli samfunnsreformator. ”Med stor veltalenhet og engasjerende ideer om en nyorientering skapte han en bevegelse på kristent, sosialpsykologisk, økologisk og samfunnsøkonomisk grunnlag.”

 

Brochmann publiserte i de harde trettiåra avisa Samfundsliv. Han ble i 1934 valgt til stortingsrepresentant fra Bergen for Samfundspartiet, som han selv hadde stiftet, og satt på tinget til 1936.

 

            Han ga ut firebindsverket ”Mentalitet og livsskjæbne”, og bøkene ”Massesjelens hemmeligheter,” ”Kunsten å lese Bibelen” og ”Fandens efterlatte papirer”.

 

            Kanskje er det noe her, i dette forfatterskapet til som i dag er glemt av de fleste, som det hadde vært verdt å studere.

 

            Men, akk, livet er så kort og det er ikke alt man rår med. Jeg tror jeg må la Dybwad Brochmanns skrifter ligge.

           

             Beklager, Haugesund!

       Kapittel 4

Kapittel 6