En sjøens helt

Skogsmatrosen

Michelet, Jon

IB Pris kr 399,00
| ISBN 978 82 495 0917 1

Atten år gammel får Halvor Skramstad fra Rena i skogskommunen Åmot hyre som lettmatros på Wilhelmsenrederiets linjeskip M/S Tomar. Det er desember 1939. Verdenskrigen er i gang i Europa og på havet, men norske skip er ennå nøytrale.

Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr, aner han lite om hva som venter ham i tida som kommer. Om bord i titusentonneren M/S Tomar får han kallenavnet Skogsmatrosen. Mens han seiler kloden rundt, rammer krigen Norge, og vår store handelsflåte får en stadig viktigere rolle på utefronten. I løpet av Halvors første år til sjøs endres verden for bestandig, og Halvor endrer seg med den. Han blir en krigsseiler.

En sjøens helt er en gripende, dramatisk og vidtfavnende beretning om Norges krig på havet. Med kraft og autoritet, humor og varme har Jon Michelet skrevet den store norske sjøromanen.

Bind 2, Skytteren, utkommer høsten 2013.

En sjøens helt: Velkommen til mitt bibliotek!

Omtale

"Den uhyrlige risikoen ved å være på havet i krigsårene skaper automatisk spenning. Og siden «Tomar» seiler på alle hav, kan all verdens eksotiske havnebyer bidra med spennende sidefortellinger ... Skogsmatrosen er altså litteratur som bør kunne appellere til mange ... en spennende fortelling med utgangspunkt i et miljø som var mer tappert enn belønnet."

BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Endelig, etter 70 år, har vi fått den første store romanen om de norske krigsseilerne. Den holder mål, til overmål ... et digert raust og røft Jon Michelet-dokument på 800 sider. En kronologisk dag til dag beretning fortalt med vitalitet og overskudd, med et oppkomme av historiske og geografiske kunnskaper, med salte dialoger, med humor og galgenhumor, og med en understrøm av respekt og varme for disse gutta som plutselig ble kastet ut i en brutal krig på havet ... Michelet er en dreven forteller. Han klarer å skape spenning og forventning, og samtidig gi oss en viktig og vesentlig bit norgeshistorie"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"Hatten av for Jon Michelet som har gått løs på et kjempeløft i sitt forfatterskap: krigsseilernes historie ... Michelet har selv vært sjømann, og det tjener ham til ære at han i boken så godt og levende skildrer skipsarbeidet og skipslivet. Michelets skildring av «Tomar»s utseende er en svir å lese, og de mange detaljerte skildringene av skipsarbeidet og bruken av sjømannsuttrykk er kulturhistorie, vel verdt å dokumentere og ta vare på ... en roman om sjømannen con amore, et imponerende og ambisiøst maritimt epos"

GURI HJELTNES, VG

"Motorskipet Tomar reiser inn i krigen, rundt på verdenshavene, med fyldige innslag av historiske opplysninger ... Michelet er i godt lune, og rett som det er måtte jeg le høyt av episoder og uttalelser ... Jeg gleder meg til å lese videre om krigens dramatiske begivenheter sett fra mørklagte konvoier, forblåste, dypfrosne redningsbåter og lumske havnekvarterer ... et viktig verk om dypt alvorlige traumer"

JON ROGNLIEN, DAGBLADET

"en mektig sjøroman ... Michelet skriver nøkternt, ramsalt, javisst, men likevel hele tiden en prosa som ikke forsøker å gjøre seg større enn stormen den skildrer ved hjelp av effektmakeri .... En sjøens helt er med sine 800 sider, ikke én av dem for mye, en oppvisning i nøktern skrivekunst ... Bokens sterkeste kort er likevel skildringen av sjømennenes hverdag, om bord og på landlov, samholdet, samspillet, samtalene, sjargongen. Michelet er jo selv gammel sjømann, og selv torpedonangsten som han ikke har førstehånds kjennskap til, så gammel sjømann er han dog ikke, er skildret med stor innsikt og nese for havets koloritt"

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

"I tillegg til svært gode skildringer av frykt, er boka skrevet med langsomme ettervirkninger av indignasjonens glød; det tok skammelige 27 år før krigsseilerne og deres etterlatte fikk anerkjennelse og oppreisning ... Jeg, som aldri har seilt lenger enn til Hamburg, verdsetter en forteller som er genuint opptatt av - og engasjert i - å opplyse om flest mulig sider ved livet om bord i titusentonneren «M/S Tomar». Ikke siden Kjartan Fløgstads Rasmus har jeg lest like genuine skildringer av livet på sjøen"

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

"Michelet flesker til med 800 sider i første bind i sin romanserie om krigsseilerne. Men romanen føles ikke en side for lang ... Ingen tvil om at han er rett mann for oppgaven. Michelets røffe replikker virker troverdige i munnen på garvede sjøfolk ... De ulike personlighetene ombord er levende framstilt, og Michelets bruk av ulike dialekter og talemåter er fornøyelig ... Michelet balanserer det på en mesterlig måte"

DAVID ÅLESKJÆR, VÅRT LAND

"Verdt sin vekt i gull ... Innsiktsfull, medrivende fortelling om livet som uteseiler under den annen verdenskrig ...Med en gjennomført stilsikker fortellerevne, basert på omfattende, personlig innsikt i sjømannslivets mange sider om bord og på land i havner omkring i verden, griper Michelet tak i leseren og får ham med på ferden ... Det bygger seg opp til stor dramatikk, men boken er samtidig fylt av følelsessterke sider om hjemlengsel, nærhetstrang, vennskap og humor ... Michelet har skrevet en strålende bok om et tema som angår store deler av befolkningen"

SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN

"Boka boblar av genuin forteljarglede og ramsalt humor, ikkje sjeldan ganske så svart. Men, og det er viktig; bak dei barske formuleringane finn vi både varme, forståing og respekt for dei unge mennene som gjennom dagar og år risikerer livet under ein nådelaus krig. Det episke drivet er høgt gjennom heile boka, men når eit suverent klimaks mot slutten. Då er det plent umuleg å legge frå seg boka, tru meg! Michelet er i litterær kalasform ... Med En sjøens helt har Michelet skrive første delen av ROMANEN, med store bokstavar, om dei som sette livet inn for fedrelandet under siste verdskrigen"

BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN

"Jon Michelet forteller en interessant historie om et av våre «glemte» yrker ... Michelet vekker mesterlig opp glemte ord og uttrykk fra Norsk sjøfart og forteller krigshistorien fra Nortraships synsvinkel. Jeg gleder meg til fortsettelsen!"

LARS LILLEBY MACEDO, TRØNDER-AVISA

"Noe måtte han jo bruke alt faktamaterialet sitt om norske krigsseilere til, Jon Michelet. Og hvilket gjenbruk det er blitt! Den første romanen i serien om skogmatrosen, Halvor Skramstad - «En sjøens helt» står som en bauta gjennom stormer, horehus og torpederinger ... Som oppslukt leser er det nesten umulig å ikke kjenne luktene, vinden og føle varmen i tropene slik Michelet beskriver det ... Bind to kommer neste høst, og det er bare å glede seg"

PÅL ANDREASSEN, MOSS AVIS

"et solid monument over de norske krigsseilerne ... Skildringene av dramatiske hendelser gjør at du kjenner sjøsprøyten"

ASLAK THORSEN, VARDEN

"en sterk og levende skildring av dem Norge svek så grundig, krigsseilerne"

SVEN EGIL OMDAL, STAVANGER AFTENBLAD

"en medrivende og fengslende roman, et storverk på 800 sider som forteller en viktig del av norsk historie ... Michelet blander fiksjon og fakta på en suveren måte. Dermed blir boka interessant for den historie- og geografiinteresserte, samtidig som den forteller historien om sjømannslivet, kameratskapet, opplevelsene om bord og på land ... Ikke minst er boka usannsynlig spennende."

KJETIL SKOTTE, OPPLAND ARBEIDERBLAD

"Jon Michelet peker seg ut. Hans sjøroman må være årets frodigste fortelling, og retter seg til det brede lag blant nordmenn, i emne, i persongaller og i handling. Full klaff for Michelet, og for hans lesere"

ULF ANDENÆS, AFTENPOSTEN Årets tre beste bøker 2012

"Sjømann, medborger og dikter i en og samme person, den store romanen om handelsflåten i krig."

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN Årets høydepunkt 2012

"Stor medrivende roman om krigsseilerne - en lesefest."

SØLVI WÆRHAUG, VG Årets beste bøker 2012